2013-06-04

Ką reiškia būti reformatu ir evangeliku?



 Ką tai reiškia, jei kažkas sako, jog jis yra reformatas ir evangelikas? Jei kažkas sako, kad yra vaikų gydytojas, aš suprantu, kas tai yra. Jei kažkas sako, kad yra gimnazijos mokytojas, aš suprantu, kas tai yra. Jei kažkas sako, kad yra statybų inžinierius, aš suprantu, kas tai yra. Jei kažkas sako, kad yra evangelikų reformatų bažnyčios nariai, tai kas jie yra? Kuo jie tiki?
Aš elgiuosi blogai sakydamas, kad esu vaikų gydytojas, jei iš tikrųjų nesu. Aš elgiuosi blogai sakydamas, kad esu inžinierius ar architektas, ar mokytojas, jeigu nesu nė vienas iš jų. Ar blogai, kai kažkas sako, jog jie yra evangelikai ir reformatai, jei iš tikrųjų nėra? Ką tai reiškia būti krikščioniu pagal evangelikų ir reformatų tikėjimą  ir ką tai reiškia būti evangelikų reformatų bažnyčia?
Žodis „reformatas“  yra daugiau negu pavadinimas
Kodėl jūs nesate Romos katalikų bažnyčios dalimi? Kodėl tokie žmonės kaip Jonas Kalvinas, Martynas Liuteris ir daugelis kitų mokė to, kas privertė Romos katalikų bažnyčią juos ekskomunikuoti? Kuo daugelis žmonių nuo Reformacijos laikmečio tikėjo taip, kad buvo pasiryžę verčiau mirti negu grįžti atgal į Romos bažnyčią? Būti reformatu yra daug daugiau negu vien turėti šį žodį bažnyčios pavadinime.
Pasaulyje yra daug bažnyčių, kurios įtraukia žodį „reformatų“ į savo pavadinimą. Bet kai kurios iš jų netiki, kad Biblija yra Dievo Žodis ar kad išgelbėjimas yra vien tik per tikėjimą Kristumi.
Mes gyvename laikmečiu, kai žmonės nori faktus pakeisti taip, kad tie faktai būtų jiems patogūs. Pavyzdžiui, yra musulmonų ir kitų, kurie sako, kad Holokausto niekada nebuvo ir kad tūkstančiai žmonių, įskaitant daugybę Lietuvos gyventojų, niekada nebuvo nužudyti. Yra žmonių, kurie sako, kad homoseksualumas ir abortai nėra smerktini pagal Bibliją. Bet Biblija aiškiai sako, kad šie dalykai yra blogi. Kai kurie žmonės sako, jog yra reformatai, bet jie netiki istorinėmis reformatų doktrinomis.
Taigi, kaip mes nusprendžiame, jog kažkas yra reformatas? Būti reformatu reiškia tikėti tomis pačiomis Biblijos tiesomis, kurios buvo pabrėžiamos per Reformaciją 16-ame amžiuje. Šios tiesos apibrėžia svarbiausius reformatų bažnyčių principus. Šios tiesos kalba apie tai, kaip jūs ar kuris kitas žmogus yra išgelbėjamas nuo savo nuodėmių, ir atskiria reformatų bažnyčias nuo Romos katalikų bažnyčių.
Tai yra ypatingos tiesos, kurios svarbios kiekvienam krikščioniui. Pirmoji Reformacijos tiesa yra tai, kad Dievo žodis yra vienintelis autoritetas krikščionio gyvenime ir bažnyčioje. Biblijos autoritetas [Reformacijos laikotarpiu] buvo matomas, kadangi reguliariai pamokslauta žmonių kalba, o ne lotyniškai. Žmonės rinkdavosi Biblijos studijoms ir pamaldoms 3-4 kartus per savaitę ar dar dažniau. Kodėl? Jie buvo išalkę Biblijos, troško geriau ją pažinti ir gyventi pagal ją savo gyvenimus. Dievo žodis jiems parodė, kad Dievas juos myli ir kad jie gali būti išlaisvinti nuo kaltės. Tai pakeitė jų gyvenimus. Todėl jie norėjo sužinoti daugiau. Šventojo Rašto autoritetas buvo matomas per tuos pokyčius, kuriuos jis sąlygojo žmonių gyvenime ir bažnyčios veikloje.
Antroji Reformacijos tiesa yra tai, kad vien tik Kristaus auka, vien tik Jo mirtis gali mus išgelbėti. Niekas, ką mes darome, nė dalimi neprisideda prie mūsų išgelbėjimo. Niekas, ką daro bažnyčia, neduoda pagrindo mūsų išgelbėjimui. Tai yra jūsų ir mano didžioji žinia apie išgelbėjimo viltį, kurią turime Dievuje.
Trečioji Reformacijos tiesa kalba tai, kad vien tik Dievo malonė yra mūsų išgelbėjimo priežastimi. Tiesa ta, kad mes nenusipelnome Dievo pritarimo tuo, ką mes darome, netgi būdami bažnyčios nariais. Kristus dovanojo išteisinimą tiems, kurie tiki. Jei nesugebame to suprasti, vadinasi, neteisingai suprantame ir malonę.
Ketvirta didžioji tiesa yra tai, kad vien tik tikėjimu žmogus gauna nuodėmių atleidimą. Bažnyčios reformuotojai niekada nesiliovė sakę, kad „išteisinimas yra vien tik iš malonės, vien tik per tikėjimą, vien tik dėl Kristaus.“
Penkta didžioji tiesa, kuria tiki reformatų žmonės ir bažnyčios, yra ši: mes egzistuojame pirmiausia tam, kad šlovintume Dievą. Apaštalas Paulius 1 laiške Korintiečiams rašė: „Todėl ar valgote, ar geriate, ar šiaip ką darote, viską darykite Dievo šlovei.“ Mes neegzistuojame tam, kad gyventume dėl savęs. Mes esame Dievo sukurti tam, kad pasakotume kitiems apie Jo didybę ir Jo siūlomą išgelbėjimą.
Ar būtent tuo jūs ir tikite? Ar esate reformatai ar tokiais tik apsimetate?
Mums reikia ir žinoti, ką tai reiškia būti evangeliku pagal Bibliją. „Evangelikas“ yra daugiau negu žodis.
Įsiklausykite į Kristaus žodžius Efezo bažnyčiai iš Apreiškimo knygos 2 skyriaus, nuo 2 iki 5 eilutės:
2 Aš žinau tavo darbus, tavo triūsą ir tavo kantrybę. Žinau, kad tu negali pakęsti piktųjų ir ištyrei tuos, kurie sakosi esą apaštalai, bet tokie nėra, ir radai juos esant melagius.
3 Tu ištvėrei, esi kantrus ir dėl mano vardo triūsei ir nepailsai.
4 Bet Aš turiu prieš tave tai, kad palikai savo pirmąją meilę.
5
Taigi prisimink, nuo kur nupuolei, atgailauk ir vėl imkis pirmykščių darbų, o jeigu ne, – jei neatgailausi, – greitai ateisiu ir patrauksiu iš vietos tavo žibintuvą.
Pirmoji tikinčiojo meilė yra Jėzus Kristus, jo gelbėtojas. Šie žmonės [Efeze] liovėsi mylėję Kristų kaip savo pirmąją meilę. Jiems brangesni pasidarė kiti dalykai. Kristus nebuvo jų pirmoji meilė. O kas yra jūsų pirmoji meilė?
Bažnyčių, vadinančių save evangelikais, yra dar daugiau negu tų, kurios sako, kad yra reformatų. Bet ar jos tikrai yra evangeliškos? Norint nuspręsti, ar jos yra evangeliškos, reikia pažiūrėti, ko jos moko ir kuo tiki. Ar žinia apie Jėzaus Kristaus evangeliją yra jų pagrindinė žinia?
Būti evangeliku reiškia tikėti, kad Jėzus Kristus yra vienintelis išgelbėjimo kelias. Biblija aiškiai sako, kad yra vienas vienintelis būdas, kaip galite būti išgelbėti nuo savo nuodėmių. Štai ką apaštalas Petras pasakė apie Jėzų Kristų per Sekmines (Apaštalų darbų 4: 11-12):
11 Jėzus yra “akmuo, kurį jūs, statytojai, atmetėte ir kuris tapo kertiniu akmeniu”.
12 Ir nėra niekame kitame išgelbėjimo, nes neduota žmonėms po dangumi kito vardo, kuriuo turime būti išgelbėti.
Laiške Romiečiams (1:16) Paulius sako: “Aš nesigėdiju Evangelijos, nes ji yra Dievo jėga išgelbėti kiekvienam, kuris tiki, pirma žydui, paskui graikui.”
Jei esate evangelikai, tai negalite sakyti, kad galbūt musulmonai tiki tuo pačiu Dievu kaip ir mes ir bus išgelbėti. Ne, vien tik pasitikėdamas Kristumi žmogus gauna nuodėmių atleidimą. Jei esate evangelikai, tai negalite tikėti, kad bus išgelbėti tie žmonės, kurie tiki, kad juos išgelbėti gali jų geri darbai ar bažnyčios sakramentai. Ne, mus išgelbėti gali tik pasitikėjimas Kristumi. Mes privalome skelbti vien tik Kristų, ir Jį nukryžiuotą.
Kaip Paulius rašė Galatijos bažnyčioms (Galatams 1: 6-8):
6 Stebiuosi, kad jūs nuo To, kuris pašaukė jus į Kristaus malonę, taip greitai persimetate prie kitokios evangelijos,
7 kuri, tarp kitko, nėra kitokia, o yra tik jus klaidinantys žmonės, norintys iškreipti Kristaus Evangeliją.
8 Bet nors ir mes patys ar angelas iš dangaus jums skelbtų kitokią evangeliją, negu mes jums paskelbėme, – tebūnie prakeiktas!
Taigi esame pašaukti skelbti Kristų, ir Jį nukryžiuotą. Evangelikų bažnyčia nekalba apie save. Evangelikų bažnyčia nemoko sociologijos ar psichologijos. Evangelikų bažnyčia skelbia vien tik Dievo žodį. Ji visados kalba apie Kristų ir Jo gelbstintį darbą. Pamokslą, kuris aiškiai neskelbia Evangelijos, gali pasakyti ir bet kuris nekrikščionis. Jau prieš daugelį metų buvau išmokytas, kad ruošdamas pamokslą privalau įsitikinti, ar jis kalba apie Kristų, nes tai Kristus yra mūsų žinia pasauliui.
Kas yra Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčia? Visų pirma tai žmonės, kurie pasitiki vien tik Kristumi dėl savo išgelbėjimo – tai jie yra reformatai ir evangelikai. Būtų blogai, jei sakyčiau, kad esu inžinierius, nebūdamas inžinieriumi, ar sakyčiau, kad esu biologas, kai iš tikrųjų nesu. Jei sakote, kad esate evangelikas ir reformatas, tai turėtumėte tikėti, kaip tiki tikras evangelikas ir reformatas. Trokškite būti tokia Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčia, kokia Dievas nori, kad būtumėte. 
Carl Chaplin (2012 10 06)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą