2011-06-10

Kas vyksta Biržų bažnyčioje?

Ne tik biržiečių, bet ir visos Lietuvos dėmesį atkreipė įvykiai evangelikų reformatų bažnyčioje. Netrukus pasipylė įvairiausių vertinimų bei interpretacijų. Kas gi nutiko iš tikrųjų, paklausėme Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios (LERB) Sinodo kolegijos prezidentės Dalios Liaukevičienės.

Tikintiesiems durys bus atviros

D. Liaukevičienė pirmiausia paneigia skleidžiamus gandus, esą vaikomi tikintieji, siekiama juos išguiti iš maldos namų. „Tai dezinformacija, kuria manipuliuoja neteisėtai Bažnyčią užėmę asmenys. Jie prisistato evangelikais reformatais, nors tokie nėra, ir klaidina žmones gąsdindami juos nebūtais dalykais. Vos tik padarysime numatytą remontą, Bažnyčios durys bus atvertos tikintiesiems. Kas norės lankytis tradicinėse evangelikų reformatų pamaldose, turės visas galimybes”, - kalbėjo Sinodo kolegijos prezidentė.

Pašnekovės teigimu, Rimo Mikalausko atstovaujama grupelė siekia sudaryti įspūdį, esą verda kova dėl turto: „Tai netiesa. Kova verda dėl teisės į mūsų tėvų ir senelių tikėjimą, dėl teisės melstis Bažnyčiose, kuriose daugybę metų meldėsi evangelikai reformatai. Jeigu mums rūpėtų materialinė nauda, pirmiausiai, susigrąžintume kitą neteisėtai užimtą turtą, pavyzdžiui, ant ežero kranto esančius namus, jų komercinė vertė akivaizdi. Tačiau tokia yra jų strategija – pats muša, pats rėkia”.

Anot D. Liaukevičienės, paradoksalu, kad tikintieji negali rinktis į jiems priklausančią Bažnyčią: „Visuomenei bandoma įteigti, jog LERB Biržuose neturi žmonių, nėra veikiančios parapijos. Tai šmeižtas – bendruomenė yra ir ji pagrįstai nori melstis jai priklausančioje Bažnyčioje.”

Siekis vadinti tikrais vardais

„Visas tas karas, besitęsiantis jau dešimtmetį, mums svetimas ir primestas. Mes nenorime nieko uždrausti, sunaikinti, apriboti. Mes tik norime aiškumo, norime, kad nebūtų klaidinami ir skaldomi tikintieji. Visos bėdos prasidėjo, kuomet Teisingumo ministerija užregistravo dar vieną organizaciją beveik identišku pavadinimu, nors savo turiniu ji tradicinės bažnyčios neprimena. Tuomet ir kilo visa ta sumaištis, pasekmes matote patys. Apmaudu, kad tokią įtaką Lietuvos valstybingumui, raštijai, švietimui, kultūrai padariusi Bažnyčia šiandien priversta kovoti dėl savo išgyvenimo”, - kalbėjo D. Liaukevičienė.

Pasak Sinodo kolegijos prezidentės, sumaištis baigtųsi įvardinus daiktus tikrais vardais: „Mes esame tradicinė evangelikų reformatų Bažnyčia, jie – naujieji, liberalieji ir pan. Juolab, kad tai pripažino ir solidi tarptautinė ekspertizė, ir tokie vietos autoritetai, kaip šviesaus atminimo Gintaras Beresnevičius. Tačiau R. Mikalausko grupuotės tiesą atskleidžianti formuluotė netenkina. Parodžius savo tikrąją tapatybę dingsta galimybė siekti turto, naudotis paveldu, pritraukti parapijiečių”.

D. Liaukevičienė tikina, jog LERB nesitrauks dėl Biržų bažnyčios: „Nuolaidžiavimo politika veda į aklavietę, jau ir taip praradom labai daug. Ginsime mums priklausančius maldos namus, patinka tai kam, ar ne. Aš tik noriu kreiptis į tikinčiuosius, biržiečius, visus Lietuvos žmones – nepasiduokite provokacijoms, netikėkite netikrais pranašais. Visi tie gąsdinimai, šmeižtas, melas tėra priedanga išsaugoti šiltas vadovaujančių asmenų vietas – prabangius namus, užsienio organizacijų finansavimą, solidžius atlyginimus ir kitas privilegijas. Tačiau melas niekuomet nenugali Tiesos, todėl tikime, kad su Dievo pagalba greitai visi sugrįžime į atnaujintus mūsų maldos namus”.

3 komentarai:

  1. Skelbiate, kad Vilniuje pamaldos kiekvieną sekmadienį Pylimo 18 (bažnyčioje) netiesa!!!!!
    Šį sekmadienį bažnyčia buvo uždaryta !!!!!

    AtsakytiPanaikinti