2012-06-29

Kultūros naktis atskleidė Vilniaus architektūros paslaptis

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Vilniaus miesto gyventojus ir svečius į gatves pakvietė išeiti jau šeštoji „Kultūros naktis“. Menininkų iniciatyvumo dėka gyvuojanti tradicija šį karta pasiūlė lankytojams beveik pusantro šimto įvairiausių kultūrinių renginių sostinės gatvėse, muziejuose, skveruose ir netradicinėse erdvėse. Viena iš vietų pakvietusių lankytojus susipažinti su galbūt jiems dar nepažįstama erdve ir kultūros sritimi – Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčia.


Lankytojai galėjo susipažinti ne tik su vertingu vėlyvojo klasicizmo architektūros interjeru, bet ir pamatyti prezentaciją apie bažnyčios architektą Karolį Podčašinskį. Renginio kuratorės Gitanos Valavičiūtės teigimu šio architekto kūryba žavi savo išskirtinumu: „Karolis Podčašinskis  pats nebūdamas reformatas puikiai sukūrė protestantiškai kultūrai būdingą architektūrą. Kai kurie menotyrininkai šį architektą lygina net su žymiuoju Laurynu Stuoka-Gucevičiumi. Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčios pastatas pastatytas 1830 – 1835 metais ne vienintelis šio architekto šedevras. Šiam talentingam architektui priklauso tokių gerai Lietuvoje žinomų pastatų, kaip Tuskulėnų ir Jašiūnų dvarų projektai, šv. Jonų bažnyčios pietinio fasado rekonstrukcijos projektas, Vilniaus Universiteto aulos interjeras ir t.t.“.
„Kultūros nakties“ metu į bažnyčią užsukančius lankytojus pasitiko ir išskirtinę atmosferą kūrė skambančios Hugenotų giesmės. Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad projektas sulaukė nemažai susidomėjusių, o prezentaciją palankiai įvertino autoritetingi architektūros srities atstovai. „Deja, šios bažnyčios durys būna atviros dažniausiai tik per sekmadienines pamaldas. Tad šeštadienio vakarą sklindančios šviesos tikrai viliojo užeiti“, – sakė Gitana Valavičiūtė
„Kultūros nakties“ metu vilniečiams ir miesto svečiams Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje pristatyta jau antra panašaus pobūdžio edukacinė programa. Organizatoriai išsakė siekius, kad būtų  įgyvendinta kuo daugiau tokių ir panašių projektų, kurių metu būtų ne tik aplankoma bažnyčia, bet ir pristatoma tam tikra edukacinė programa.
http://ikrauk.15min.lt/laisvalaikis/68105

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą